МОДНА КЪЩА
Вижте всички статии

Как да пазаруваме успешно дрехи онлайн? Съвети за начинаещи и напреднали!

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

„Не мога да си купя нещо, което не съм пробвала!“

Това е реплика на много дами и сме съгласни, че в нея има някакво основание. Всяка една човешка фигура е уникална и макар да има някакви размери, с които работи модната индустрия, един и същи модел и размер може да стои различно на всяка дама. Това е и една от причините много дами да се въздържат от пазаруване на дрехи и обувки онлайн, тъй като не могат да преценят дали ще им стоят по подходящ начин.

Въпреки това, има не една и две причини да пазарувате дрехи точно по този начин. В тази статия ще споделим някои от тях, както и съвети, които да направят вашия опит с онлайн пазаруването по-успешен и приятен.

Защо да пазаруваме онлайн?

Една от най-сериозните причини да пазаруваме онлайн е фактът, че спестява изключително много време. От една страна, време за придвижване до търговския обект/обекти, от които смятаме да пазаруваме. Както и придвижването между обектите, защото рядко успяваме да си изберем от първия магазин. Времето в разглеждане и пробване на дрехи във всеки един магазин е следващ момент. Вярно е, че с пробване можем да вземем категорично решение дали да купим или не, но от друга страна пробването на десетки артикули с цел покупка на един от тях също изисква много време. Да не забравяме и факта, че невинаги има наличен нашия размер от модела, който сме избрали. Така, дори нещо много да ни хареса, просто няма как да си го купим.

Втора сериозна причина да пазаруваме онлайн е разнообразието. Колкото и време да имаме, има магазини, до които физически няма начин да стигнем или това ще ни отнеме неоправдано много време и ресурси. Възможностите за поръчка с доставка не са за подценяване.

Третата причина, която може да звучи леко странна, са правата, които имаме при онлайн пазаруване. Странно е, но е факт, че при онлайн пазаруване имаме по-големи възможности да се откажем от покупката и да върнем продукт, в случай че размислим в идните дни. Законът не задължава търговците във физическите магазини да приемат връщане на покупки без основателна причина като дефект, например. Но при онлайн пазаруване по закон потребителят има право в 14-дневен срок да се откаже от сделката, ако, например, полученото се разминава с очакванията и нуждите му.

Успешното онлайн пазаруване

Най-големите рискове при онлайн пазаруване са свързани с несъответствието между показаната на снимка стока и реалния продукт, забавяне на доставката, както и с възможността да попаднете на недобросъвестен търговец. Ако сте недоволни от продукта или обслужването, винаги можете да го върнете или да подадете жалба срещу търговеца в КЗП. Но все пак е най-добре да не се стига до подобни неща и да намалите рисковете от несполучлива покупка още преди поръчката. Ето няколко съвета.

  • Проучете търговеца, от който планирате да купите. Всеки сайт би следвало да има секция „За нас“, както и Общи условия за ползване, условия за доставка и т.н. Ако не можете да откриете подобна информация в сайта на търговеца, а има само имейл или телефон, може би е добре да потърсите желаната стока при друг търговец. Защо? Защото, ако въпросният търговец се окаже недобросъвестен, шансът да откриете кой е той реално и да предявите претенция срещу него е минимален.
  • Четете много внимателно описанията на стоките. Ако описание и снимки на стоката почти липсват, това може да ви затрудни да направите информиран избор. Вариант е да потърсите по име на стоката в други сайтове или най-добре в сайта на производителя, за да получите подробна информация. Четете внимателно и дали въпросната стока е чисто нова или разопакована, с дефекти и т.н. Ако не намирате достатъчно информация, не се притеснявайте да пишете на търговеца с допълнителни въпроси.

  • Проверете внимателно условията за доставка. Някои онлайн магазини поддържат големи складови наличности и ще ви изпратят поръчката още същия ден или до 1-2 дни, което значи, че след най-много 3 дни тя ще е при вас, ако сте на територията на България. В други случаи стоките се намират в отдалечени складове или се поръчва специалната им изработка и доставката може да отнеме седмици. Всеки търговец би трябвало да е отбелязал това в общите си условия или в описанието на всеки един артикул. Не на последно място, информирайте се за таксата за доставка. Обичайно тя е в рамките на стандартната куриерска услуга за страната, но при обемисти и тежки предмети може да са валидни други условия.
  • Проучете начините за плащане и изберете удобния за вас. Ако поръчвате от даден търговец за пръв път, е добра идея да изберете наложен платеж, за да сте сигурни, че поръчката ви все пак ще пристигне. Макар да са пренебрежимо редки, има случаи, в които плащате предварително с карта, а поръчката ви се бави или не пристига. Но имайте предвид, че някои търговци начисляват такса наложен платеж. И ако имате доверие на търговеца, може да ви е по-изгодно да платите директно с карта. Плащанията по банков път също са вариант, но отнемат малко повече време, съответно и време да изпълнение на поръчката.
  • Преглед и тест. Повечето добросъвестни търговци предлагат опцията Преглед и тест на клиентите си. Тоест, при получаването от куриера, имате възможност да отворите и прегледате полученото и да го приемете, само ако отговаря на очакванията ви. Тази опция не отменя правото ви да върнете продукта в 14-дневен срок, ако по някаква причина размислите за покупката.

 

Особеност при пазаруването на дрехи онлайн

Основният риск с покупката на дрехи онлайн е, че може моделът да не стои добре на нашата фигура или размерът да е умален/уголемен. Добросъвестните търговци в повечето случаи ще предоставят подробна информация за размера – напр. 38 по европейската номерация, а не само 38. Или 44 по българската номерация. В най-добрия случай, в сайта ще откриете и таблица с размерите, която съпоставя различните номерации и точно описание на мерките на всеки модел в сантиметри. Както и указание как да свалите точно собствените си мерки (като гръдна обиколка, обиколка на кръста, ханша и т.н.), които да съпоставите след това с обявените размери на дрехата. По този начин рискът дрехата да не ви стане сериозно намалява.

В много случаи, обаче, на сайта на търговеца може да няма чак толкова подробно описание на предлаганите артикули, особено ако е голям магазин, който предлага множество на брой артикули от различни производители. В този случай е добре да потърсите самия производител и още по-добре да поръчате директно от неговия онлайн магазин, ако той разполага с такъв. Онлайн магазинът https://adorafashionhouse.com/ е именно магазин на производител – Модна къща Адора, гр. Карлово. А при контакт с нас за допълнителни въпроси, можем да ви отговорим на всеки един въпрос във връзка с размери, материя и други характеристики на избраната дреха. 

Какво да правя, ако съм недоволен?

Ако още при получаване на стоката забележите, че нещо с нея не е наред или не отговаря на очакванията ви, можете просто да не я приемете от куриера и да не я платите, ако е с наложен платеж. Това е възможно в случай, че е активирана услугата Преглед и тест. Ако тя не е активна, можете да се възползвате от правото си да върнете стоката в 14-дневен срок. Това ви дава възможност да премерите закупената дреха няколко пъти в удобно за вас време, да я пробвате в различни комбинации с наличния ви гардероб и да прецените дали наистина е подходяща за вас или не. Имайте предвид, че това трябва да става с повишено внимание. Стоката трябва да е със запазен търговски вид, по възможност със запазена опаковка и етикети и да не е прана или замърсена. Ако причината за връщането е обективна, напр. несъответствие, дефект, не би трябвало да дължите транспортни разходи за връщането и замяната. Ако решението да я върнете е ваше лично и не се налага от някаква обективна причина, почти винаги транспортът ще е за ваша сметка, но можете да очаквате пълно възстановяване на заплатената за стоката сума.

 

Възможности при пазаруване от магазин https://adorafashionhouse.com

В допълнение на законовите права на всеки потребител, ADORA Fashion House предоставя на клиентките си няколко допълнителни привилегии, от които могат да се възползват при онлайн поръчка от нас. Ето пълния списък с услуги:

Отказ от поръчката: Клиентът може да откаже поръчката, която е заплатил, но не е все още изпратена, като се обади на един от посочените телефони:  0888903551 или 0889310101 не по-късно от 14.30 часа в деня на плащането, през работно време! Клиентът дължи неустойка в размера, необходим за покриване разходите по транзакцията за връщане на сумата.

Условия за замяна поръчаната/получена стока от клиента: Клиентът може да върне получената стока съгласно чл.126 от ЗЗП и при спазване на чл.125 от ЗЗП. Клиентът може да замени получената стока , като си заяви нова на същата или по-висока стойност и заплати разликата. Ако избрания нов артикул е на по-ниска стойност, то парите ще Ви бъдат върнати по банков път. Куриерските разходи са за сметка на клиента. Модна къща "АДОРА" си запазва правото да откаже поръчка, в случай, че поръчката е извършена от клиент, който системно отказва поръчки или има съмнение, че дава невярна и неточна информация.

РЕКЛАМАЦИИ: В случай, че получената стока не отговаря на вашите очаквания, ние ще я приемем обратно при следните условия:

- да бъде върната в срок от 14 дни, считано от датата на изпращане на пратката;

- ако продуктът е във вида, в който сте го получили

–с ненарушена цялост, с етикетите прикрепени към него, в опаковката, в която сте гo получили (стоката да не е носена, прана, гладена, скъсана).

Доставка: Доставката до посочения от Вас адрес, ние ще извършим с куриерски фирми : "SPEEDY" , "ЛЕО" или "ЕКОНТ" - по ваш избор. Тарифите на всяка една от тях , може да намерите на техните сайтове или в най-близкия офис до вашето населено място.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари